Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

4. aug. 2009

Næs jernverk


I sommer var vi en tur på Næs jernverk, skikkelig idyllisk sted, sett med dagens øyne. Men etter en kort intro-film og en guidet runde, forstod jeg at dette ikke var bygget opp for fornøyelsens skyld! Her hadde mange menn slitt seg gjennom arbeiddager (på 12 timer) for å brødfø kone og barn.
Ekstreme temperaturer rundt de brennende ovnene som skulle smelte jernmalmen/steinen slik at jernet adskilles og lages nyttige og vakre ting av.

For å kunne drive et jernverk måtte man ha kontinuerlig vannkraft, derfor var det vannmøller på området. Flott og spennende å se i funksjon for oss som aldri hadde sett det før.
Rundt hvert jernverk fikk arbeiderne bygge sine egne små hus som de kunne dyrke litt grønsaker rundt. Næs jernverk hadde også skole som barna fikk gå på.

Se så vakkert det er her!
Masse vann i ulik bevegelse. Vannkraften holdt store "hammer-verktøy" igang inne i verkstedene og blåste luft inn i de enorme ovnene som brant 24 timer i døgnet. Idag var det stille og nydelig her, men da verket var i drift kunne disse hammerslagene som banket 3 ganger hvert sekund, 12 timer i døgnet høres i mange mils omkrets! Så det var ikke akkurat stille omgivelser disse familiene bodde i!

Her (over) er bilde inne fra et av verkstedene, der ovnen lå under gulvet og de senket krukker ned (smeltedigel-krukke, se bilde under) med materialet som skulle smeltes ved 1600 grader!
Som du ser på bilde under måtte de bruke spesialsko for å være der inne.


De ferdige produktene ble vakre, men etter denne omvisningen forstår jeg bedre å sette pris på vakre ting laget av jern.
Næs jernverk var i drift i over 400 år sammenhengende, bøndene som bodde rundt jernverket måtte levere kull (trær som de kuttet på egen jord, og brant slik at det ble kullbiter av de) til jernverket som ble brukt til å fyre i den enorme ovnen med.


På disse bildene ser du utdrag av ferdige produkter fra Næs jernverk.


Her er tilogmed vaffeloppskriften trykket i jern på vaffeljernet!


Det kan anbefales å ta en guidet tur på et jernverk, for oss var det ihvetfall interessant å se hvordan tidligere generasjoner levde og få litt innsikt i hvor omstendelig en prosess fra jernmalm til ferdig produkt er.

Besøket gjorde meg takknemlig for alt det tidligere generasjoner har slitt og strevd og for det samfunnet vi idag lever i.


9 kommentarer:

Lisas hjem og skatter sa...

Koselig innlegg :) herlig med litt "historie"! Nydelige ting som er blitt laget der :)

Håper at du har hatt en super sommer! :) Bildene du la ut bryllupsdagen deres var bare herlige! Ett vakkert par er dere :O)

stor klem!!!

Laila -Karin sa...

Flott å få en slik tur fra deg. Vi trenger å tenke på at det vi gjerne synes er idylisk og sjarmerende i dag innebar beinhart arbeid..
Jeg tok vare på noen relief plater fra en gammel ovn vi hadde. Synes de var så flotte. Får litt andre relasjoner til gamle ting når man vet hva som ligger bak.

lilleba sa...

Tusen takk for at du deler denne historien med oss !

Det ligger mye slit bak alt dette, både svette, tårer og forhåpentligvis også litt glede.

Vakre ting, en kunst i seg selv.

Klem fra Lilleba på Rusk og Rask

sylvia sa...

nydelige bilder som fører tankene tilbake til svunnen tid,tenk å de jobbet i gamle dager,ha en flott dag fra sylvia

Lotta sa...

Hei hei! Så fine bilder og innlegg..Ja tenk så lettvint vi har det i dag du! Ønsker deg en god natt og fortsatt fin uke:)
Klem fra
Lotta:)

Janne sa...

Spennende det der!! For en skatt! Ha en flott dag!

Unknown sa...

Så flott med historikk og fulgt av slike vakre bilder!
God helg til deg og dine, Lenemora!
Klem fra Nanni

KATE ♥ sa...

Jeg ser du har vert i mitt nabolag.
Det er mye flott arbeid og historie her.
Klem Kate

Heidi Arild sa...

Så nydelige bilder, og så koselig at du likte deg på jernverksmuseet!
Veldig fin reklame for oss, vet du...
Masse hilsener fra museet
v/pedagogen
Heidi Arild