Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

2. feb. 2010

Stooore fristelser......

"Café Chocolat" er en av mange fristende butikker på flyplassen i Amsterdam. De selger sjokolade i kilovis.... 
Montrene deres er svært fristende, jeg fikk ta noen få bilder. Man kan sette seg ned å nyte den kjøpte sjokoladekaken eller sjokoladestykkene sammen med en kopp deilig varm og tykk sjokolademelk!
"Café Chocolat is a warm and cozy choclate cafe where you can experience the ultimate chocolate experience when visiting Schiphol" Dette skriver de om seg selv på nettet.
Jeg må bare beklage dette innlegget til alle dere som forsøker hardnakket å slanke av noen kilo.....
Selv sitter jeg med vann i munnen og et stort sug etter deiligheten med de mange kaloriene.
Litt fakta om sjokolade har jeg hentet fra http://www.forskning.no/:
"Det er nå snart 500 år siden sjokoladen først kom til Europa, og den har vært presentert på svært mange forskjellige måter opp gjennom årene.
Den første europeiske reklamen kan vi kanskje kalle Hernán Cortés sin rapport om sjokolade som han sendte hjem på midten av 1500-tallet. Den spanske conquistadoren befant seg i Sør-Amerika og hadde smakt en sjokoladedrikk for første gang:
"Drikken er usedvanlig næringsrik og sunn. Etter bare å ha drukket én skål av den, kan man legge ut på en dagstur uten behov for ytterligere føde."
Som vi ser fremhevet spanjolen sjokolade som næringsmiddel.
I løpet av 1600-tallet ble sjokolade en drikk den adelige fiffen i Europa koste seg med. Sjokoladefrokost ved den franske solkongens hoff var den ultimale luksus, og sjokoladehusene begynte å vokse opp på kontinentet.


Til Norge kom sjokoladen først en gang på 1700-tallet, og i 1779 rykket kjøpmann Klausen i Trondheim inn følgende annonse i en av byen aviser:
"en slags medisinalsk sjokolade...kommer til hjelp en kold mave, tjener brystet, er god for hoste, fordriver svimmelen, oppløser den sey slim...og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter."
Selv om sjokoladen ble lansert som medisin i Norge, ble den likevel raskt et luksusprodukt for den urbane eliten.
- Sjokoladen er blitt kalt rokokkoens nytelsesmiddel, og de første Nidar-produktene var nok myntet på de bedrestilte i samfunnet, med navn som Rococo, Slotsbrød, Bankett, Merci og Festival, forteller Kvaal.
I løpet av 1800-tallet vokste det opp sjokoladefabrikker over hele Europa.
Ved århundreskiftet var Norge i ferd med å frigjøre seg fra unionen med Sverige. Den unge nasjonalstaten søkte sin identitet. I en tid preget av nasjonalromantikk var det minner om den svunne storhetstiden og referanser til den norske naturen som appellerte til massene:
De nye produktene fikk navn som Jarlen, Bispen, Domen, Fjeldsæter og Prillar Guri.
Markedet økte, folk spiste mer sjokolade, og diskusjonene om sjokoladens rolle ble flere. Både virkningene på folkehelsen og det moralske aspektet ble trukket fram. I en stortingsdebatt om innføring av en luksusskatt på sjokolade i 1922 het det:
"(...) men fylgjone ... er overlag store og skadelege. Mesteparten av dette snopbruket vil ... øydelegge tennene paa born og ungdom, og øydelagde tenner vil øydelegge matmeltingi, ... Dette aukande snopbruket øydelegg folkehelsa (...)"Resultatet ble at spisesjokoladen ble skattelagt med 33 1/3 prosent. Skattesatsen for kokesjokolade ble satt til ti prosent.
- Satt på spissen kan vi si at sjokoladen nå hadde beveget seg fra "det sunne" til "det syndige". På mange måter er tiden fra like etter første verdenskrig og opp til våre dager sjokoladens "usunne og syndige" periode.
Det var på dette tidspunktet harde økonomiske tider, og sjokoladebransjen ble rammet hardt. Mottrekket mot det luksusstempelet som stortingspolitikerne hadde satt på sjokoladen, var å markedsføre den som et sunt næringsmiddel. Sjokolade ble derfor profilert som det billigste og mest kaloririke næringsmiddelet en mor kunne gi sine barn!

- I reklamen var det mye mor og sunne sjokoladespisende barn. Budskapet var klart: I den prektige husmors husholdning inngikk sjokoladen som en viktig bestanddel, til andre husmødres beundring, til barnas jubel og til eget velbefinnende!
I en tid da mange gikk sultne, var det viktig å få i seg nok kalorier.
Igjen var det sjokoladen som næring som ble trukket frem.
Samtidig beholdt sjokoladen sitt "image" som luksus, noe vi ser av alle konfekteskene med både filmstjerner og kongelige på lokkene.
 
I dag er sjokoladens medisinske egenskaper igjen i søkelyset, og nå er vitenskapen med på dansen, i motsetning hva den var på 1700-tallet.
Noen forskere peker i dag på sjokoladens høye innhold av antioksidanter som beskytter mot flere sykdommer. Andre på at dens sammensetning av fett og sukker som skal heve endorfin- og serotonnivået i hjernen og gi oss bedre humør og ny energi. Andre igjen forteller oss at sjokolade inneholder både teobromin og fenyletylamin, det siste et stimulerende og oppkvikkende stoff som dannes i lykkelige øyeblikk når vi er forelsket.
- En kan si at sjokoladen er i ferd med å fullføre en runddans fra det sunne til det syndige og tilbake til det sunne.
- I dag kan vi se tilbake og spørre: Hva er sjokolade? Sjokolade er mer enn en nøktern angivelse av kjemiske bestanddeler.
- Carl von Linné kalte kakaotreet Theobroma cacao - gudommelig føde. Sjokoladen har gjennom historien vært formet i spennet mellom fornuft og følelser, mellom frykt og fortryllelse, mellom fakta og fiksjon.
- Sjokoladen er kanskje først og fremst det vi ønsker den skal være..."
Da ønsker jeg dere alle sammen en fin tirsdag.
Tips: unn deg en liten kokesjokolade-bit til kaffen idag!

12 kommentarer:

sylvia sa...

ojojojoj du kjære vakre Lene,
ja dette var fristelse deluxe,her prøver jeg å holde meg unne det med mest sukker om dagen,er sååå glad jeg ikke har noe som helst sjokolade i huset nå,for ut å kjøpe vil jeg ikke i dette været,så da slapp jeg anger etterpå.hihihi,men åå ,,kan du tenke deg noe mer fristende enn skikkelig god sjokolade da?.nydelige bilder,må nok få mannen til å kjøpe med noe fra den butikken neste gang han er der,
ønsker deg å dine en fin kveld,her blåser vi snart bort,å snøen fonner seg igjen...foran døra..
klem fra sylvia

Lotta-livets väv sa...

Oj, oj...vad du frestar! Jag som precis börjat en övertalningskampanj med mig själv att försöka bli av de "Kils falukorvar" som ökar i antal runt min midja.....här är det fettisdagsbullar som utövar lockelse och nudessa underbara chokladbilder. Jag vacklar och tror att det bli en ny måndag och nya tag.....nästa vecka....*fniss*
Kram, kram
/Lotta

Tovepia sa...

Så utrolig søtt innlegg!
Jeg er litt sjokoman, så jeg visste ikke om jeg torde komme inn til deg;)
Gudskjelov har de funnet ut at litt mørk sjokolade ikke er å forakte;)

Ha en fin kveld og klem fra meg;)

Torilpia sa...

Joda .. dette var fristende .. artig å lese om sjokoladens historie .. :o) Jeg skal i alle fall innom den cafeen når jeg skal til Amsterdam (en eller annen gang) :o)

Ha en kjempefin tirsdagskveld - klem!!

fru Dyregod sa...

Å, sjokolade er nydelig!Artig med litt sjokoladehistorie også. Jeg sitter akkurat og jobber med å motstå fristelsen til å dra ned på bensinstasjonen etter noe snop..

M sa...

Nammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!
Veldig gøy med historien bak sjokolade. klem,M

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej
Choklad är kärlek.
Jag har hört att det finns ett talesätt i italien som beskriver choklad på ett anorlunda sätt.
"Ge aldrig en kvinna choklad vid ett kärleksmöt, för om hon äter chokladen blir hennes kärlekshunger tillfredställd av chokladen och inte av dig"
Kram Anette

Datt sa...

Åh, jeg skulle ikke sett på det der nå, satt akkuart å kjeeeempa mot godistrangen!! :P

lilleba sa...

Å, ja, du !
Dette er absolutt ikke å forakte :D
Sjokolade er jo slik: "For mye og for lite har ikke lag. "
Og slik er det vel med det meste som skal nytes!
I passe mengder er det bare "himmelsk" !

Ha en fin kveld !
Klem fra Lilleba på Rusk og Rask

irene sa...

Sjokolade er gott!!!!!
Fine fristende bilder!

Kem Irene

Skogkjerring sa...

Oi SLEM DU ER!!! SJOKOLADE!!! Vent litt mens jeg hente noe å tørke opp sikling min...hehehe...du er tilgitt med den deilig Whitney sang som spilte...wow, den tok meg tilbake i minne!!! (Jeg er Amerikansk- så håper du forstår hva jeg prøver å skrive..tenker litt Amerikansk og bare oversett slik..hehehe..)
Interessant fakta om sjokolade også-visst det var mye positiv med den deilig fristelse...hehehe..
Klem fra meg i skogen :-))

Ninas Interiør sa...

Snakk om å få vann i munnen! Jeg elsker sjokolade, og bør vel strengt tatt holde meg unna det.. Men noen ganger bare MÅ man ha det!:)

Sov godt! Klem Nina