Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

11. mai 2010

Løvebakken

Ved stortinget ligger løvebakken, jeg har tatt et par bilder derfra og innhentet litt fakta og historie bak løvene som ligger der så majestetisk og vokter bygningen.

Stortingsbygningen er tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet, og ble bygget i perioden 1860-1866. I årene 1951-59 ble det foretatt store ombyggingarbeider under ledelse av arkitekt Nils Holter. Blant annet ble det satt opp et fireetasjers moderne kontorbygg mot Akersgaten, som stod ferdig i 1956.

På Løvebakken ligger to store steinløver på vakt. Løvemotivet er blitt benyttet som riksvåpen i Norge i århundrer, og i 1863 diskuterte Stortinget om det var riktig å plassere to løver utenfor stortingsbygningen. Til slutt ble det bevilget penger til prosjektet.
Billedhuggeren Christopher Borch tegnet og modellerte løvene, men det var straffanger fra Akershus festning som hugget dem ut – hovedsakelig Gudbrand Eriksen Mørstad. Han var dømt for et kaldblodig mord, men hadde fått dødsstraffen omgjort til livsvarig slaveri.
I 1872 ble han imidlertid benådet «for fortjenester mot Norges nasjonalforsamling» – arbeidet med stortingsløvene ble med andre ord høyt verdsatt. Han emigrerte senere til Amerika sammen med familien sin for å bli rydningsmann på prærien.


Hvis du skal til Oslo på en hverdag, kan det være verd å prioritere en omvisning på stortinget. Det er artig å se lokalene med egne øyne. Det er riktig så ærverdig der inne med bl.a masse flotte, gamle portretter. Vurderer du et besøk, kan du sjekke ut åpningstider og regler på denne linken.

2 kommentarer:

Kalimera's blogg sa...

1000 takk for flott beskrivelse og flotte bilder. Neste gang jeg er i Oslo skal jeg ta en tur dit.

Ønsker deg en deilig kveld.
Klem fra Helen

IngunnBW sa...

Veldig artig å se disse bildene fra min føde- og hjemby. ER jo Oslojente selv om jeg har bodd på landet i 9 år :) Jeg ser detaljer jeg ikke har lagt merke til før, som de dekorerte dørene på Stortinget. Flott å oppdage! Løvene har likosm alltid vært der, man observerer dem bare som en del av helheten. Håper du har flere slike detaljer å vise!