Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

23. jun. 2010

Litt bakgrunnsfakta for St. Hans aften

Idag har jeg klippet litt fra Wikipedia vedr. St.Hans feiring:

"Sankthans, Sankt Hans eller Jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn St. Hans. Dagen kan i Norge også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen, på samme måte som for eksempel jul-, påske- og pinseaften.

Sankthansfeiringa er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det."

Det kan jo av og til være greit å vite hvorfor vi feirer ulike dager....eller hvordan feirings-tradisjonen av nettopp denne dagen oppstod.

Uansett betydning - det er jo koselig å sitte rundt et bål å grille pølser, eller være ute i båt og betrakte de ulike bålene fra sjøsiden. Koselig er det også å sitte på terrassen eller i hagen å hygge seg med familie eller venner.

DERFOR ØNSKER JEG DERE ALLE SAMMEN EN VARM OG SOMMERLIG ST. HANS AFTEN!

3 kommentarer:

josimo sa...

Sender tilbake gode sommer tanker og ønske om en deilig kveld til deg o dine

fru Dyregod sa...

Da jeg vokste opp feiret vi St.Hans med bål ved vannet og var ute til langt på natt. Nå derimot er kvelden så kald at vi måtte trekke innendørs etterhvert. Og bålet - det har vi i grillen isteden.
Håper på varmere vær nå så vi kan få lange, fine utekvelder!

Lolas datter sa...

Har akkurat kommet hjem fra en solfylt og vellykket St. Hans-aften, med stort bål i strandkanten og hyggelige venner og familie.
På sjøen utenfor huset er det nå en armada av båter m/tente lys i sakte fart som vender hjem. Dette er virkelig et vakkert syn!