Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

5. nov. 2010

Julekalender / Adventskalender

Julekalendere finnes i alle størrelser og varianter: enkle kalendere med 24 luker med tegninger bak, sjokoladekalendere, legokalendere eller slike hjemmelagde gavekalendere som jeg vil vise noen eksempler på her i dette innlegget. Mange av oss mamma'ne har allerede kjøpt inn litt til gave-kalenderne, for vi vet av erfaring at 1 desember kommer fortere enn forventet.

Vår datter på 17 år bor som uvekslingsstudent i USA dette året, derfor har jeg allerede laget denne lille kalenderen som dere kan se på bildet, en liten rød dukkekoffert fylt til randen med små spennende gaver innpakket i sølvgrått papir. På hver pakke står et hint om hva som er inni slik at hun kan ta en gave som passer akkurat til den dagen... Det er nok ekstra koselig med julekalender når man bor langt hjemmefra.....

Denne julenisse-kalenderen broderte jeg da jeg satt gravid med hun som nå bor i USA. Den er veldig koselig og da barna var små, hang det en pakke til hver på de små gullringene under hvert tall. Slike hjemmelagde kalendere er jo ekstra koselige fordi man tar de frem fra år til år og de skaper minner.
 Det er popullært å lage annerledes kalendere for tiden, jeg har ei kusine som mikser gavekalender med opplevelses-kalender. Der man får en lapp hver dag/eller noen dager, hvor det står noe man skal gjøre sammen i familien den dagen. En flott vri på en kalender synes jeg, mange av de små tingene vi kjøper blir jo ikke brukt og blir bare liggende å slenge fordi man ikke har bruk for de. Trenger du ideer til hva man kan skrive på slike lapper, så har jeg sakset noen forslag fra denne siden på nettet:
1. Juleverksted: Sett av en dag til å lage julepynt sammen med barna. Dere kan lage kremmerhus, julekuler og julehjerter. Julepynten kan være fine julegaver til besteforeldre.
2. Kosekveld med boller og kakao.
3. Aketur med nistepakke, eller grilling av pølser på bål.
4. Skøytedag i innendørs skøytehall, dersom det ikke er kaldt nok ute.
5. Prinsekveld: Foreldrene leker sammen med guttene på deres premisser. La barna bestemme hva dere skal leke med, eller foreslå alt fra racerbilløp til bygging av togbane eller lego.
6. Prinsessekveld: La jentene være prinsesser for en dag, eller en kveld: Stell håret, mal neglene og ha på litt lipgloss. La jentene bestemme hva dere skal leke med.
7. Puslekveld: Lek med bokstavene eller puslespillet barna har fått i julekalenderen, eller spill et eller flere spill.
8. Kinobillett eller konsertbillett er andre forslag, men som koster penger

Disse bildene er fra fjorårets kalendere, jeg har jo to barn boende hjemme og en i utlandet, så her pakkes det inn 72 gaver før 1. desmber hvert år...   Når det gjelder innholdet i gavene, så pleier jeg kjøpe litt gjennom året hvis jeg finnernoe jeg vet vil slå an. Men istedenfor å gi en liten ting de aldri vil bruke mer, prøver jeg å finne noe de trenger, men som evt. er dyrere enn man vanligvis bruker: sokker, undertøy, sminkeservietter, shampo osv. kort sagt ting de strengt tatt får likevel, også neon deilige gotteri-biter innimellom selvsagt og noen helt unyttige, koselige ting!

 Wikipedia skriver dette om adventskalendere:
"Den første adventskalenderen med små luker som kunne åpnes ble trykt i Tyskland i 1904. De hadde gjerne fromme bilder hentet fra bibelhistorien eller tradisjonelle julelegender; slike kalendere utgis også i vår tid. I Norge ble slike kalendere for alvor kjent på slutten av 1940-tallet da Norsk Speiderpikeforbund produserte og solgte slike kalendere. Den første adventskalenderen ble utgitt til advent 1947 og hadde 25 luker. Den fulgte tiden fra 1. søndag i advent til og med julaften. Den var tegnet av Ragnhild Elisabeth Boye. Allerede året etter, fikk adventskalenderen 24 luker for bruk fra 1. desember. Dette prinsippet er anvendt siden på alle adventskalendere. På 1950-tallet ble det også produsert kommersielle adventskalendere."

På wikipedia står det også en liste over de barneprogram-adventskalenderne som har blitt sendt siden 1960 på TV for dere som måtte synes det er greit å vite.
Hjemmelagde gavekalendere tar seg jo flott ut som pyntegjenstand i julehuset. Pakk gavene inn i likt eller matchende papir og heng de opp eller legg de i bøtter, kurver eller andre beholdere som passer til interiøret der de skal være. Julekalendere er uansett en måte vi viser hverandre kjærlighet på. Kanskje barna kunne gi en kalender til oldemor eller et annet eldre menneske som sitter alene i adventstiden dette året? Alle mennesker liker en overraskelse å stå opp til.......
Lykke til med adventsforberedelsene!

9 kommentarer:

Refleksjon på livsvegen sa...

Imponerande..
Stakkars mine tre gutar, dei siste to åra har det kun vorte kjedelege sjokolade kalenderar..
Men godt du minner oss no alt, dagane fyk!!

god helg :-)

Hege sa...

Jeg gjorde det slik før - så fikk jeg mitt fjerde barn..!;-D
- imponerende og veldig koselig måte å lage kalender på Lene!
tenker hun i USA blir ekstra glad:-)
Riktig god helg til deg og dine,
klem Hege.

månestråle sa...

kan levende forstille meg at datteren din vil bli overbegeistret for denne flotte kofferten full av hemmeligheter!!!
her er eldstemann i militæret og vil IKKE ha tilsendt noe kalender :) hehe :) da får han ikke det heller :)
men lillegutt på 16 får seg nok noen overraskelse som seg hør og bør ! Jeg har lagt en 10er (20,- i helgene) i hver luke noen år tidligere til stor begeistring :)
men i år vet jeg ikke ennå :)

Ha en fin helg
klem

Tonerose sa...

Så snill du er som sender avgårde adventskalender til datteren din som er i usa! Ingenting er som å våkne opp til en liten gave hver dag fra noen som er glad i en, spesielt når en er så langt hjemmefra.

Her var det masse gode tips, tusen takk! Likte spesielt godt aktivitetene; feks akedag/kveld med grilling. Kjempekos for hele familien!!

Selv holder jeg på å lage kalender til vår førstefødte som er rett over året nå, jeg syr hvite linposer med blondekant øvert. I år blir de hengende under et par englevinger.

Kos deg videre med juleforberedelser! :o)

fru Dyregod sa...

Så heldige ungene dine er som fortsatt får kalendere! Jeg intervjuet en eldre dame her om dagen; hun vokste opp mellom 1 og 2 verdenskrig, og de hadde aldri hørt om adventskalendere da de var små. Det var heller ikke vanlig å tenne adventslys. Desember handlet om å vaske huset rent til jul og få sydd nye klær som ungene fikk i julegaver. Det var andre tider da...

Helle sa...

Hei Lene :)

Så utrolig koselig du gjør det, jeg koser meg masse med å kikke innom bloggen din! Datteren din er heldig, tenker det faller noen tårer i hjemlengsel når kalenderen skal åpnes. God advent fra Helle

lilleba sa...

Et herlig innslag ! Bloggen din er en fryd å gå innom ...
Klem fra Lilleba på Rusk og Rask

Fjordheim sa...

Her var det mange gode ideer til kalendere. Mine er så store at dei får ikke kalender lenger. Så koselig å få en slik koffert mens en er utenlands. Håper hun trives og har det bra. Mine er så store at dei får ikke kalender lenger, men jeg laget en til min søster i år. Håper den faller i smak.
Ønsker deg ei flott helg :)

2ne sa...

Kjempefin adventskalender - da får hun noe og kose seg med. Jeg har laget ferdig en allerede som min søster fikk med seg når hun var innom i helga. Koselig og lage :-) Skal lage 3 til og gleder meg.