Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

9. nov. 2010

Troldhaugen - Edvard Grieg

For noen uker siden var jeg på en tur til Bergen sammen med datteren min på 12 år. Vi besøkte selvsagt Troldhaugen, der Edvard Grieg bodde på sommeren. Troldhaugen er mer enn dette huset, som forøvrig er intakt innredet slik det fremstod da Grieg bodde der, et lite stykke bortenfor er det bygget et nytt og fint museum der vi fikk del i mange detaljer rundt komponistens liv.

Her har jeg sakset litt informasjon om Troldhaugen:

Troldhaugen var hjemmet til Edvard Grieg fra april 1885 til han døde i 1907. Grieg bodde på Troldhaugen med sin kone, Nina Hagerup når han var hjemme i Norge, for det meste om somrene. Asken etter ekteparet ligger i en grav inne i fjellet nede ved stranden på eiendommen.


Edvard Grieg kalte selv bygningen «mitt beste opus hittil», selv om den ble tegnet av hans fetter, arkitekten Schak August Steenberg Bull. Bygningen er tegnet i historisme. Den er en typisk trevilla fra det 19. århundre med panoramatårn og en stor veranda. Uvanlig for den tiden var de store vinduene, som Grieg ønsket for å få mye lys og luft inn i huset. Dette medførte at boligen var kald om vinteren, men på denne årstiden var ekteparet allikevel som oftest ute og reiste.

Det var Nina som foreslo navnet Troldhaugen, fordi huset ligger på haugen ved siden av Trolddalen."

Hentet fra wikipedia


Foran huset stod det en vakker benk med nydelig utsikt utover vannet og fjell i bakgrunnen.

Komponisthytten til Edvard Grieg ligger nede ved vannet, et lite stykke fra huset - idyllisk.
"Grieg var ikke fornøyd med arbeidsroen i villaen, der det stadig var besøk og støy fra kjøkkenet. I 1891 fikk han derfor oppført en liten hytte nede ved, og med utsikt over, Nordåsvannet, hvor han kunne få arbeide i fred. Hytten er innredet med en skrivepult, vedfyringsovn, divan, gyngestol, bokhyller og et Brødrene Hals-piano.


På stolen foran pianoet brukte den 152 centimeter lange Grieg en tykk bok for å nå opp til klaviaturet. Boken var ingen annen enn Beethovens 32 sonater i Ignaz Moscheles', Griegs lærer i Leipzig, utgave."
Hentet fra wikipedia


Edvard var ikke høy, 152 cm på strømpelessen! Datteren min er like høy og poserte gjerne ved siden av den naturtro bronse-statuen av Grieg.

Med denne utsikten til hvite snøkledte fjell ((Kvamskogen) er det ikke rart at nasjonalromantikken florerte. For meg ser det ut som motivet for bilde som Theodor Kittelsen malte av "Soria Moria"  
Hvis jeg husker riktig levde Kittelsen samtidig med Grieg, og var en av hans venner, så teorien er vel ikke helt umulig...


Jeg ønsker deg en fin dag videre!

4 kommentarer:

Seascape sa...

Så koselig å se bilder av Edvard og Nina Grieg sitt hjem. Like forsiden av hadde vi båten vår da jeg var barn. En koselig liten vik hvor det er motorvei i dag. Takk for titten :-)

June J. Larsson sa...

Hei!
Det er så vakkert på Troldhaugen - ikke minst det flotte hovedhuset. Jeg har vært der kun sommerstid og da var det så mye turister der at man gikk og sto i kø....og fikk liksom ikke nyte de vakre omgivelsene i fred og ro. Sikkert lurt å dra dit litt utenfor turistsesongen....
Nydelige bilder du viser forresten! Jeg hadde en anelse om at Grieg var liten av vekst, men ikke at han var SÅ liten som 1,52m!
Da var han jo nærmest for dverg å regne - mann som han var! Men det spilte jo ingen rolle for musikken hans! ;)) Artig bilde av dattera di og "Grieg"... :))

Ha ei fin uke videre!
Klem¨
June
Nostalgi & Skriverier

Beth sa...

Ååå, for et vakkert sted?
Tenk å ha et sånt flott hus å pynte til jul da..., det hadde vel vært kos!

GroLinda sa...

Et fantastisk hus! Det ville jeg hatt ;o) Takk for omvisningen. Vi sees kanskje på onsdag ;o) om en uke.
Klem fra Gro :o)