Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

4. feb. 2011

Gåsunger - puselabber - kattlabba

 Gåsunger er et sikkert vårtegn, jeg har ikke plukket dise selv, men klarte ikke gå fra de i blomsterbutikken. De er så oppmuntrende å ha på kjøkkenbordet, der de forteller sitt budskap: "våren kommer snart!"
Kjært barn har mangenavn. I nord-trøndelag heter gåsunger; kattlabba og i vestfold heter de puselabber. Artig med litt lokale navn på de søte, lubne pelsbelagte skuddene.
Da jeg så litt rundt på nettet, fant jeg dette om Gåsunger:
"Gåsunger" er ikke navnet på noen planteart. Det er betegnelsen på unge rakler hos arter av vierslekta Salix, slik de ser ut idet de bryter fram fra knoppen. De er da sølvlodne. Seinere strekker de seg - og hannraklene blir gule (eller røde hos noen arter) av pollenbærere, mens hunnraklene blir mer grågrønne, men hos noen arter med fargerike, gule eller røde arr.
Den vanligste, største og mest iøynefallende arten med gåsunger i lavlandet er vanlig selje Salix caprea. Den er vill og vokser gjerne i kulturlandskapet, på litt veldrenert mark, men inngår også blant det man kaller pionertrær i skog."

Så vet vi det...

Videre sakset jeg dette fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF):
"Om lag 20 prosent av dem som reagerer på bjørkepollen, vil også reagere kraftig på dette første vårtegnet fra selje og vier.

- Pollentypen er ikke med i varslingene fordi den spres dårlig med luft, men kan gi symptomer ved nærkontakt, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord."
Så da er de kanskje best på bilder for noen.....

GOD DAG!

7 kommentarer:

Unknown sa...

NYDELIG, jeg bare elsker disse små nusselige gåselabbene ,)
Vakre bilder!!
Nyt helgen ;)
Klem Anki

irene sa...

Sååå fint!

Her heter det Videung!
Ha en fin helg!

Klem Irene

Asbjørg sa...

Nydelige bilder av kattlabba,gleder meg til å plukke slike!Vårtegn!!
Ha en fin helg!

lilleba sa...

Minner definitivt om våren, ja...
Varmere dager og glede over alt som spirer og gror !

Klem fra Lilleba

Lolas datter sa...

Bilder av lubne gåsunger gir vårfornemmelser.
Ønsker deg en god helg!

bikim sa...

Gorgeous pics!
love it!
Rosa

Husfruen of Hilltop House sa...

Hos oss heter de kattelabber, og de er det fineste vårtegnet jeg vet om.
Ha en deilig helg! :-)