Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

2. mar. 2010

Min hvite orkidé

Dette er tiden da orkideene blomstrer, de er så grasiøse og utrolig vakre! Orkideer er en av de plantene som er lett å stelle, hos meg blomstrer de igjen og igjen 2-3 ganger i året.
Her har jeg klippet inn litt fakta om Orkideer, og det er ingen ringere enn Finn Schøll, hele norges blomsterekspert som kommer med råd:
"For det første er det en utbredt myte at orkideer trenger lite vann. Det er feil! Orkideer trenger mye vann, understreker Finn.

Vann ved å sette planten i kjøkkenvasken, la vannet sildre gjennom potten i et minutts tid. Gi orkideen god tid til å renne av seg før du setter den tilbake i potten. Orkideer må nemlig aldri stå i vann.
Vann heller for ofte enn for sjelden. Orkideen kommer opprinnelig fra fuktige jungelområder. Vann gjerne hver dag hvis det skulle være nødvendig i de varmeste månedene, men sjekk at det ikke blir for fuktig i potten. Vann lite i hvileperioden.
Vi gir barna våre mat for at de skal vokse. På samme måte må vi gi plantene våre rikelig med næring, sier Blomster- Finn. Du får orkidégjødsel i blomsterbutikkene. I hvileperioden trenger du ikke gjødsle. Orkideen liker mye lys. Sett den gjerne i et sydvendt vindu, helst der det er vandrende skygge. Pass på at ikke noen av bladene ligger inn mot ruta. Da kan de bli brent av sollyset.

Om sommeren trives orkideene godt utendørs – i skyggen.
Orkideer skal ha bark, ikke jord. Du finner den spesielle orkidébarken i blomsterbutikkene. Dessuten må sørge for at orkideen har en gjennomsiktig potte. Røttene har godt av lys.


Hvis du vil at orkideen skal blomstre om igjen, må du passe på å sette den kjølig etter at den er avblomstret. Ikke sett orkideen kjølig og mørkt, men kjølig og lyst, påpeker Finn Schjøll. Før det blir altfor kaldt ute, kan du sette orkideen ut i denne hvileperioden. Pass på at temperaturen ikke synker under et par minusgrader. La blomsten få hvile hvert fall i en måneds tid.
Dessuten bør du skjære ned stilken når blomsten er avblomstret. Skjær rett over stilkens tredje ledd nedenfra."
Så langt Finn Schøll, intervjuet er klippet herfra.

Her var det flere opplysninger som var nye for meg ihvertfall....
Lykke til med videre orkide-dyrking til dere som liker å stelle med planter.

Ha en fin kveld!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for nydelige bilder Lene, og gode råd:-)
Ha en fin kveld, klem Hege.

sylvia sa...

hei
så nydelige bilder du deler med oss,
utrolig vakker blomst.
ha en fin kveld vidre.
klem fra sylvia

Beth sa...

Orkidèer er vakre, det var min mors yndlingsblomst.
Jeg også har noen som blomster igjen og igjen. På søndag fikk jeg en nydelig rosa av jentene mine, den kommer nok sikkert på bloggen etter hvert...:-)

Klem Beth...

Lykkehjemmet sa...

Orkideer er utrolig flotte! Har endel av dem selv:) Vanner lite og blomster masse!!
Flotte bilder du har tatt:)
Klem Mona

Lykkehjemmet sa...

Orkideer er utrolig flotte! Har endel av dem selv:) Vanner lite og blomster masse!!
Flotte bilder du har tatt:)
Klem Mona

Sissel Olin sa...

Da lærte jeg noe nytt i dag og:) Har selv en orkidé som er helt fantastisk hvor den blomstrer om og om igjen. For min del har det funka å bare glemme av den i ny og ne, og gi den rikslig med vann når jeg først kommer på den igjen. Hehe. Men tror nok jeg kommer til å skifte strategi etter å ha lest de fine tipsa dine:)
Utrolig flotte bilder! Du er så flink å redigere de til!:)
Ha en fin kveld!
Klem Sissel Olin

Ruths datter sa...

Takk lenemora.Jeg ser at jeg har gjort det riktige. mine blomstrer flere ganger i året.Det er så fint med orkideer. egentlig lettstelt også.
Klem

meta sa...

Hei, ja du tar noen nydelig bilder og komponerer dem fint sammen! Jeg vil prøve å se om jeg får beholde mine orkideer nå når jeg følger disse rådene her. Er selv også veldig glad i disse plantene.
Ha en fin uke videre.
Hjerteligst fra merete

IngunnBW sa...

Ååå...dette var kunst på høyeste plan. Det finnes ikke vakrere kunstverk enn det naturen selv lager. Jeg er kjempefascinert av det som befinner seg i blomsters midte, dine bildene var usigelig vakre! Ønsker meg mer enn noen gang speilrefleks og makrolinse :)

Missfryd sa...

Nydelige bilder av en vakker blomst. Jeg kjøper stadig vekk orkidéer, men med en gang de avblomstrer går de i søpla. Jeg får de ikke til å blomstre igjen, har prøvd alt!
Klem Ingrid

Njut i din trädgård sa...

Wow så läckert! Vilken feminin blomma! :)