Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

20. apr. 2011

Påskevandring i Lenemora's verden - del 4

For å forstå hvorfor vi feirer påske og hvilken betydning de ulike dagene har, går jeg en påskevandring sammen med dere her på bloggen.
Det er fasinerende å se sammenhengen mellom det Gud gjorde da han ledet Israels folk ut av fangenskapet i Egypt (som er utgangspunktet for den jødiske feiringen av påske) og det Jesus gjorde da han led døden på korset – det gir oss en dypere forståelse av den kristne påskefeiringen.
Vi har snakket om at utvelgelsen av det feilfrie påskelammet i Egypt, faller sammen med palmesøndag der folket hyllet Jesus som Messias, konge altså Guds utvalgte.
4 dager etter dette, skulle lammet slaktes og blodet strykes på dørkarmen for at familien i det huset der dørkarmen var blodbestenkt, ikke skulle rammes av den straffen Gud lot komme over Egypterne fordi de ikke lot Israels folk reise. Lammet ble spist natt til 15. nisan, som er vår langfredag.
Skjærtorsdag er 4 dager etter palmesøndag, på denne dagen var det vanlig at jødene spiste et nyslaktet lam, stekt med bitre urter og servert med ugjæret brød ved siden av, til minne om utgangen av Egypt.
Da Jesus skulle feire páscha med disiplene denne siste gangen før han for opp til himmelen, innstiftet han en ny tradisjon – han tilla måltidets ingredienser ny betydning. Han tok noe dette jordnære, velkjente tradisjonsmåltidet og la en ny åndelig betydning i det
Gjennom dette viser han oss at hans rike ikke er av denne verden, påskelammet var ham selv som var utvalgt til å slaktes for at folket skulle gå fri gjennom Jesu blod, det ugjærede brødet ble et symbol på Jesu legeme og vinene som ble servert til måltidet et symbol på Jesu blod.
Matt 26:26-28
”Mens de holdt måltid, tok Jesus et brød, takket og brøt det, ga disiplene og sa: «Ta imot og spis! Dette er min kropp.» Og han tok et beger, takket, ga dem og sa: «Drikk alle av det! For dette er mitt blod, paktens blod, som blir utøst for mange så syndene blir tilgitt”

Gjennom dette måltidet, som vi kaller nattverd, forutsier Jesus at vi mennesker kan ha del i ham. (på dette tidspunktet hadde ikke Jesus dødd og oppstått men han visste hvilken konsekvens hans død og oppstandelse ville få.) Derfor kunne han si at vi skulle spise og drikke av brødet og vinen som et symbol på det fellesskapet Gud har med oss.
Sett i sammenheng med at lammets blod ble strøket på dørstolpene og folket ble beskyttet fra dom gjennom dette, forstår vi at Jesu blod beskytter oss fra dom.
1 Joh. 1:7
”……Jesu, hans Sønns blod renser oss for all synd.”
Hebr. 9:12
”Ikke med blod av bukker og kalver, men med sitt eget blod gikk han inn i helligdommen én gang for alle og kjøpte oss fri for evig.”

3 kommentarer:

Dronninghuset sa...

;-) Tove i dronninghuset....

Tommensgirl sa...

:) Spennende å lese påskevandringen din:)
God påske :)
Klem

Fjordheim sa...

Flott at du gjør dette.
Håper mange leser det
En velsignet god påskehøytid til deg :)