Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

16. des. 2010

Sarah Bernhardt

En av de beste julekakene jeg vet om er Sarah Berhardt. Da vi besøkte venner i Drammen på søndag, smakte jeg årets første av disse mørke, små delikatessene. Dermed var inspirasjonen lastet ned og en av gårsdagens prosjekter var nettopp å lage et brett med Sarah Bernhardt-kaker.

Kransekakedeig:

Man kan gjerne bruke ferdigkjøpt kransekakemasse, men jeg liker best den hjemmelagde:

500 gr. mandler,
400 gr. melis,
3 små/mellomstore eggehvitter,
2 ss. mel og
2 ts glykose (kjøpt på apoteket). Glykose trenger du ikke ha med, men jeg tror kakene blir seigere hvis man tilsetter det....noen som vet bedre?

Alt blandes godt og formes til en pølse som du igjen deler opp i skiver og legger på platen. Så trykket jeg disse skivene ganske flate og stekte de i 4 min. på 210 grader, midterste rille i ovnen.
 Sjokoladekrem:

3,3 dl. fløte
150 gr. kokesjokolade

Varm fløten til kokepunktet og tilsett oppkuttet sjokolade, sett til avkjøling.
Når fløte-sjokoladen er avkjølt (helt iskald i kjøleskapet) kan du piske den til krem i mikseren. Fyll kremen på spruteflaske/pose og sprøyt på hver lille, avkjølte kransekakebit.
Smelt 150 gr kokesjokolade i mikro eller over vannbad, tilsett 2 ss delfiafett og rør godt.
Dypp hver kake med toppen ned i sjokoladen og sett til "tørk".
Kakene kan med stort hell fryses og tas frem rett før servering.
 Hvem var Sarah Berhardt?
Wikipedia opplyser at hun ble født i Paris 1844. Hun hadde nok en krevende barndom, moren hennes var småkriminell og faren var ukjent. I sine unge år tenkte hun å bli nonne, men ble headhuntet til artistkarriere, som skuespiller-elev var hun middelmådig, noe som står i sterk kontrast til hennes omdømme senere. Hun ble kalt: The divine Sarah" og var europas mest kjente skuespillerinne i det 19. århundre.
Det var i 1870 årene hennes storhetstid begynte, da hun hovedsakelig opptrådte på europas scener. Men hun ble også godt kjent i Amerika. Hun spilte teater, var en god sangerinne og hun hadde filmroller i de første levende filmene som ble laget.
Det var visstnok en dansk baker som var så begeistret for den franske skuespillerinnen at han døpte yndlingskakene sine etter henne. Skuespillerinnens navn var stavet Sarah Bernhardt, men T'n ser ikke ut til å ha tålt tidens tann.

Hun døde i 1923 etter å levd et utsvevende liv. Og så fikk hun altså noen nydelige kaker oppkalt etter seg.
Jeg håper du har blitt inspirert, kakene tar litt tid å lage, men de er så gode at straks du har tatt en bit av dem, har du glemt alt arbeidet som lå bak....lykke til!

3 kommentarer:

irene sa...

Hej
Dette så gott ut! Tror du man kan ha melkesjokolade istedenfor kokesjokolade med flöten?
Du kan jo ringe og svare...om du vil...

Lolas datter sa...

Mmmmmh...de kakene er ren konfekt, supergode!!!

Anonym sa...

Slurp...mmmmmm,kjenner suget etter sukker. Skal prøve dette hvis jeg får tid. Takk for at du deler.
Klems:)