Utfyllende informasjon finnes under disse "knappene":

Mer informasjon kan du få ved å trykke på "knappene"over. Vil du lese mine innlegg med følgende temaer, trykk på ordet under.
JUL.............INTERIØRDETALJER.............MATOPPSKRIFTER.............KJØKKENKROKEN.............BADEROMMET..............UTENDØRS.............GAMLEDAGER

14. feb. 2011

Hvitløk

Det blir litt annerledes innlegg her på bloggen i noen dager nå, siden jeg har en høyrearm som ikke samarbeider...
Idag har jeg sakset litt fakta fra wikipedia om hvitløk:

Hvitløk (Allium sativum) er en plante i løkfamilien som er nært beslektet med kepaløk (vanlig løk), sjalottløk, purreløk og bjørneløk. Den vokser ikke vilt, og antas å ha oppstått ved kultivering, sannsynligvis avledet fra arten Allium longicuspis, som vokser vilt i sydvest-Asia. Hvitløk har blitt brukt i uminnelige tider til både kulinariske og medisinale formål. Den delen av planten som oftest fortæres, er den delen som befiner seg i jorden, kalt hodet.
Inntak av hvitløk fremkaller ofte uønsket lukt. Dette er fordi hvitløkens celler skades ved knusing, oppmaling eller tygging, og av dette frigjøres enzymet alliinase. Dette setter i gang dannelsen av svovelforbindelsen allicin (trolig en forsvarsmekanisme som skal hindre planten i å bli spist opp av dyr), som når den omdannes i fordøyelsessystemet blir til allyl-metylsulfid. Denne komponenten klarer ikke kroppen å bryte ned og overføre til blodstrømmen. Derfor kvitter kroppen seg med den illeluktende substansen gjennom avføring, tarmgass, lunger og hud. Fersk persille kan motvirke hvitløkslukten.

Hvitløk er et utmerket immunstimulerende middel, som sammen med solhatt er en av de mest brukte urtene. Hvitløk ble beskrevet som medisin allerede for 5 000 år siden, og i 1858 oppdaget Louis Pasteur hvitløkens antibiotiske egenskaper. Hvitløk inneholder stoffer som hemmer vekst av skadelige bakterier, sopp, virus og innvollsorm. Høyt innhold av svovelkomponenter og allicin gjør at hvitløk virker som et antibiotikum uten å skade nødvendig bakterieflora i tarmkanalen. Den har effektiv immunstimulerende og betennelsesdempende effekt. Hvitløk har spesielt virkeområde i forbindelse med lever, blod, hjerte-kar og immunforsvar. Den brukes ved forskjellige tilstander med infeksjon og betennelse, og som et generelt immunstimulerende middel. Hvitløk kan gjerne inntas sammen med solhatt og C-vitamin.
 



Bilde er hentet fra wikipedia
Vil du lese mer om hvor nyttig hvitløk er for oss, kan jeg anbefale denne artikkelen: "Fem grunner til å spise hvitløk"



3 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempe fin info. om hvitløkens egenskaper! Ingen tvil om at det er lurt å ta litt hvitløk hver dag ;)

Beth sa...

Hmmm..., moro å lese om, fint med sånne innlegg av og til...
Happy Valentines Day til deg!

sylvia sa...

men å flott da,
du er så flink å finne frem til mye info,
takk,
men kjære Lene, hva har du gjort med armen din,?
klem fra sylvia